Covid-19 epidemien lagde undervisningen i fotografi ned i foråret 2021. Men nu lysner det. Mange er allerede vaccineret eller vil være det, når efterårssæsonen begynder.
Mikrohøjskolen vover derfor at invitere til et nyt kursusforløb i fotoinspiration i efteråret 2021. Kursusdagene ligger med 4-5 ugers intervaller, så der er tid til at forberede, tænke og fotografere før næste møde. De fleste mødedage falder på lørdage, men vi åbner utraditionelt på en hverdag, nemlig onsdag den 1. sept.
Jeg håber som slut-arrangement og indenfor prisrammen at kunne tilføje et besøg på min gamle arbejdsplads, Kunstmuseum Brandts, for at besigtige et udvalg fra den fotografiske samling.
OBS: Begrænset plads
Verden er hele tiden ny, når man er nysgerrig. Vælger man at arbejde med en klassisk genre som PORTRÆT, kan variationen opstå igennem et hav af forskellige valg: Beskæring, vinkel, lys, afstand, farve/sort-hvid, tilvalg/fravalg af baggrund. Dertil kommer, at man skal finde ud af, om man vil kigge ud i verden og fotografere ”den anden”, eller man vil kigge indad og fotografere ”dig selv”, altså udfordre den noget nedslidte kliché, kaldet ”selfie”.
Vælger du ”den anden”, så tag stilling til om det skal være i social kontekst, som ”street photography” (altså folk, der færdes i byen eller på stranden), eller du vil arbejde – indendørs eller udendørs – med psykologisk portrættering.
Du kan også eksperimentere, fx kombinere et ferie-portræt med et politisk statement om udslettelse og anonymisering af individet sådan som kunstfotografen, hviderusseren Igor Savchenko, har gjort det i vedlagte skud fra 1990.
STILLEBEN, nogle kalder den Nature Morte, er også en genre med mange ansigter. Mikrohøjskolen har valgt at kigge mod hvad man kunne kalde ”årstidens mønstre”, ved vintertid fx fremspiret som isblomster ved frostens mellemkomst, om sommeren fremspiret som små stjerner i skovbunden.
Og så er der en rigdom i at lege med illusionen – fotografér fx en let brændt pandekage i nær eller ultra-nær, og billedet får en til at tro, at man hænger i en flyvemaskine over Gobi-ørkenen. Også den fantasi-leg kan udvides og fortsætte i det uendelige …
Op til forårets tredje møde vil opgaverne dreje sig om temaet LYS, et emne som er så centralt som det næsten kan være, for ordet fotografi kommer af græsk photos, der betyder lys, og graphein, der betyder skrive, altså ”at skrive med lys”. Det kan vi bl.a. gøre ved at rette kameraet mod nogle af lysets kilder, solens og månens spejlinger fx .
F.T. : ”Almindelig jomfruhår”, Hindsholm 2017
F.T.: ”Lys over Sortekilde”, Kerteminde 2019
Men vi kan også lege med negationen af lys – opskalering til hvidt eller nedskalering til sort. Og enhver, der har læst H.C. Andersens eventyr, vil vide, at de, der færdes i lyset, slæber en langstrakt skygge med sig.
Bodil Thrane: ”Lille pige med hat”, Svendborg 1938
F.T. ”Skyggespil”, Brasilien 2008
Til slut vil jeg lægge et inspirationsbillede ind vedr. den forventning, vi alle nærer til et corona-frit år 2021. Man kan skrive ordet HÅB, men kan man også finde eller opfinde fotografiske billeder, der illustrerer det? Det er sæsonens slut-opgave – og billederne må gerne være bedre end mine.
F.T.: ”Håbefuldt forår 2021”, Hverringeskoven marts 2017.
Velkommen til en højskole, som beskæftiger sig med humanistisk betonede lederkurser, fotorådgivning, drømmeforståelse, skriveværksted samt fotografiske inspirationskurser.
DESIGNET AF PLICO A/S. ALL RIGHTS RESERVED